Jaapani Klaverivirtuoos Tempei Nakamura Eestis! 22.-26.08.11

Tempei Nakamura

Jaapani Klaverivirtuoos Tempei Nakamura
Üle-Eestiline kontserttuur „Tiiger Tiibadel“

Olles hiljuti esinenud Saksamaal, Prantsusmaal, Austrias ning Poolas, väisab andekas Jaapanist pärit pianist Tempei Nakamura nüüd lõpuks ka Eestimaad!

Inspireeritud jazzist, progerockist, klassikalisest muusikast ning paljudest teistest eri stiilidest, jätab Tempei Nakamura looming tugevalt isikupärase ilme klaverimuusika valdkonnas. Lähtuvalt sellest sai tema käesolevale tuurile ka omapärane nimi antud: „Tiiger Tiibadel.“ Nimetus on võetud iidsest jaapani kõnekäänust „tora ni tsubasa“ mis sümboliseerib meistri ja tema tööriistade vahelist tugevat seost. Tiivad võimaldavad tiigrile ülima tugevuse ning muudavad ta võitmatuks, annavad eelise, suurendavad mitmekordselt jõudu jne. Samuti tekitab klaver jõu heliloojal luua miskit imelist ning tõusta säravaks täheks. Ühtlasi tähendab Tempei jaoks see kõnekäänd ka vabadust – tänu klaverile on tal võimalik end tunda vabana ning hõljuda üle maailma, et kohtuda Eestiga ning jagada koos väärtuslikke hetki.

Tuur kestab 22. kuni 26. augustini ning nende päevade jooksul antakse ühtekokku neli kontsertit Tallinnas, Tartus, Narvas ja Pärnus. Täpsemat infot leiate allpool või siis ka internetist:

http://tempei.momoya.eu

Külastajale Jaapani maitse kohapeal!
Jaapani Köök MoMo toetab Kontserdituuri „Tiiger Tiibadel!“

Kohapeal saab maitsta jaapanipärast rohelist teed ning matcha küpsiseid. Jaapani Köök MoMo on OOT-OOT Lounge’is (Kalasadama 8) teisipäeval ja neljapäeval tegutsev kodustele Jaapani maitsetele spetsialiseerunud söögikoht, mida Eesti Päevalehe köögi komando kohaselt „võib küll kuulutada Tallinna parimaks nii maitselt kui ka hinnalt.“ Astuge läbi!

Rohkem infot leiab MoMo facebook lehelt: http://www.facebook.com/jaapanikookmomo/

Kontserdituuri „Tiiger Tiibadel!“ toetab EU-Japan Fest Commitee. Organisatsiooni kohta infot leiab siit. http://eu-japanfest.org/n-english/

Kava

22. August – Mustpeade Maja, Tallinn:
Uksed avatakse kell 18:00
19:00 – Kontsert
19:40 – 15. min paus
19:55 – Kontsert (jätkub)
20:30 – Etteaste lõpp

23. August – Narva muuseumis, Narva:
Uksed avatakse kell 18:00
19:00 – Kontsert
19:40 – 15. min paus
19:55 – Kontsert (jätkub)
20:30 – Etteaste lõpp

25. August – Tartu Jaani Kirik, Tartu:
Uksed avatakse kell 18:00
19:00 – Kontsert
19:40 – 15. min paus
19:55 – Kontsert (jätkub)
20:30 – Etteaste lõpp

26. August – Ammende Villa, Pärnu:
Uksed avatakse kell 18:00
19:00 – Kontsert
19:40 – 15. min paus
19:55 – Kontsert (jätkub)
20:30 – Etteaste lõpp

Tempei Nakamura lugude kirjeldused tema enda sõnade kaudu:

1. Ichigo – Ichie 一期一会
„Ichigo-Ichie“ (ühekordne kohtumine) on mõte sellest, et inimeste vaheline kokkusaamise hetk mingil kindlal ajal ja kohas ei kordu enam kunagi. Isegi, kui hiljem tekib võimalus uuesti kohtuda, tuleks igat hetke hinnata. Ma komponeerisin selle pala oma sõbra pulmaks, mõeldes kõikidele eelmistele kokkupuudetele oma õpetajate ning sõpradega. Ma loodan, et loo kuulajad saavad mälestada oma erilisi kohtumisi.

2. The Flame (Leek) フレイム
Leek võib põleda teatud ajal pehmelt ja õrnalt, kuid järsult muutuda tugevaks ja metsikuks. Nii nagu inimolendid, sisaldab see pala mitmeid erinevaid emotsioone.

3. Fantasy (Fantaasia) 幻想曲
See teos on tugevalt inspireeritud progerockist, millega üritan väljendada kolmeosalise bändi heli, kus oleks trummid, basskitarr ning klaver. „Fantasy“ on loodud olema vaba igasugustest muusika vormidest ning reeglitest; sellel palal on ebaregulaarne ajastus ning täiesti originaalne stiil, mida ei sa kategoriseerida kindlasse žanrisse. Nimetades selle teose „Fantasyks“, kujutan sellega oma vaimusilmas seiklusrikast uurimusretke universumisse ja kosmosesse.

4.„Echoes of Summer“ Suite („Suvekaja“ süit) 組曲『夏の記憶』
„Echoes of Summer“ süit on komponeeritud mu 2004. aasta suvemälestustest. Selle aastaaja algul olen kibelev ning lõpul melanhoolne. Tunnen end alati sedaviisi, olgugi et see aeg tuleb uuesti jätkuvalt iga aasta. Põhjus on selles, et suve möödudes ei ole võimalik sedasama hetke enam kunagi kogeda. 2004. aasta suvi tundus niivõrd laitmatult puhas, et väljas olles tundsin end lendavat läbi helge sinise taevalaotuse. See oli 19. juuli, kui mina ja mu parim sõber veetsime päeva mägedesse sõites ning seal kitsates jõeorgudes ujudes; see oli üks muu meeldejäävamaid sünnipäevi. Päikesekiired sädelesid vastu selget rahustavat jõge. Üksik Shinto pühamu seisis uhkelt ritsikate laulu keskel, kui päikeseloojang läbi puude endast märku andis – see müstiline hetk on end sügavalt mu südamesse söövitanud. See suvi kadus samuti, kui päikeseloojang valmistus päeva lõpetama.

5. Rythms of the Snow (Lume rütm) 雪のリズム
Kergelt lumisel päeval istusin kohvikus oma õpetaja härra Ronn Yedidiaga ning ütlesin: „Lumi on niivõrd kaunis.“ Tema vastas: „Jah, ma armastan lume rütmi.“ See lause pani mind mõtlema. Sellest ajast peale, iga kord, kui ma kodus oma klaveri taha istun ning aknast välja vaatan, püüan tunnetada lume rütmi.

6. Diablo Waltz (Diablo valss) 鬼神の円舞
See teos väljendab Kishinite, jaapani deemonite (jumalate) tantsu. Neil on vapustavad võimed, mis ületavad inimeste omad. Kishiniks võib lugeda vaid sellist olendit, kellel on deemoni jõud ja siht ning lisaks veel jumalate poolt antud loomulik anne. Kompositsioon on tugevalt inspireeritud Ungari pianistist Georges Cziffrast.

7. Like a bird (Nagu lind)
Vaba nagu lind – see on mu elu põhimõte. See idee ning teised paistavad kaduvat, liikudes edu poole. Ma tunnen nagu oleks vangistet ning kogu mu vabadus on mult võetud. Et keskenduda selle albumi komponeerimisele, ma tõmbasin kardinad akende ette ning eraldasin end täielikult teistest inimestest. Ma tahan põgeneda sellest isolatsioonist, olla vaba nagu lind ning omada tiibu, mis aitavad mul ümber maailma lennata. Sellistest tugevatest tunnetest on teos loodud. Ma olen kogenud linnu piinu, kui ta üritab meeleheitlikult oma tiibadega lehvitada ja mudast põgeneda ning ka rõõmu ja triumfi vabanemisest ning oma austajate tunnetamisest. Aitäh.

Kontserdil esitatakse rohkem teoseid, kui kirjeldet.

Jaapani Klaverivirtuoos Tempei Nakamura

Japaani helilooja ja pianisti Tempei Nakamura muusika meelitab austajad oma tugevalt isikupärase ilmega klaveri valdkonnas. Tema teostes leidub nii väge, kui ka nostalgiat, mis tekib kaunite meloodiate ning futuristlike rütmide kooskõlas. Suurepärane looming, mis on inspireeritud jazzist, progerockist, klassikalisest muusikast ja muudest eri žanritest, tõstab esile klaverihelide kaunidust.

Tempei tee pianistiks saamiseni on olnud üsna ebaharilik. Ta sündis 1980. aastal ja kasvas üles Jaapani linnas Kōbe, kus tegi algust muusika mängimisega viieaastaselt, kuid jättis selle täielikult varajases teismeeas. 1995. aastal, kui Tempei oli 14. aastane, oli Kōbes tohutu maavärin, mis laastas kogu linna ja hävitas ka täielikult Tempei maja. Tol ajal mässas tulevane klaverikunstnik koolisüsteemi vastu, kakles tihti ning rikkus ühiskonna reegleid. Peale keskkoolist väljalangemist tegi ta rasket füüsilist tööd (näiteks ehitiste lammutamistel). 17. aastasena tekkis Tempeil tung oma elu muuta, mida juhtis arusaam, et muusika on ainus asi, mille vastu ta kirge tunneb. Kõigepealt õppis ta muusikakallakuga koolis ning lõpuks läks edasi Ōsaka Humanitaarteaduste Ülikooli, kus ta lõpetas 2004. aastal klaveri eriala kiitusega.

2008. aasta juunis avaldas Tempei Nakamura oma esimese sooloalbumi „Tempeizm“ ja novembris 2009 teise nimega „Tsubasa“ läbi EMI Music Japani. Samal ajal avaldati tema biograafiline esseeraamat läbi Poplar Publishingi. Tempei kompositsiooni originaalsus ja tugev ilme haaras meedia tähelepanu ning temast on tihti kuulda televiisoris, raadios, ajakirjades jne. Lisaks sellele kostub tema muusikat mitmetes telesarjades. Hetkel baseerub klaverikunstnik ühtaegu New Yorgis ja Tōkyōs ning loob muusikat ja esineb mitmetes kohtades, reisides üle kogu maailma.

Tempei Nakamura kodulehekülg : http://www.tempei.com/
Tempei Nakamura muusikud : http://www.myspace.com/tempei

Üritust korraldab: Falcon Japan Co.,Ltd
www.momoya.eu

Piletid saadaval Piletilevis.